Alkmaar – JCI Alkmaar, organisator van het Nh1816 Alkmaar Culinair Plaza, ontving dit jaar flink wat verzoeken om steun vanuit uiteenlopende goede doelen. Uiteindelijk zijn er zes aansprekende projecten van evenzoveel goede doelen uitgekozen. Dit jaar staan Stichting Bureau Sterrenstof, Stichting Ons Huis, Klas op Wielen Alkmaar, Stichting ‘Achter de Duinen’, de Mytylschool Bergen en Stichting een Betere Start centraal.

De bijdrage die de goede doelen ontvangen is afhankelijk van de opbrengst van het Culinair Plaza. Tijdens het evenement worden er per avond twee goede doelen verrast met een donatie ter realisatie van hun doelstellingen.

Mytylschool-Bergen-Racerunn

Racerunners
De Mytylschool uit Bergen wil haar leerlingen meer laten werken aan hun fysieke fitheid zodat dit leidt tot betere participatie in het dagelijks leven. De ernstig beperkte kinderen kunnen niet veel aan sport doen. De racerunner, een driewielfiets zonder pendalen waarbij het kind rent, biedt hun uitkomst.

stichting Bureau Sterrenstof-Steven Sterman-kaftSteven Sterman
De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman is een kinderboek die de belevingswereld van (chronisch) zieke kinderen begrijpelijker maakt voor zowel het kind zelf als de omgeving. De boeken worden, mede door de donatie vanuit het Plaza, beschikbaar gesteld door stichting Bureau Sterrenstof aan kinderen op kinderafdelingen van onder andere het Medisch Centrum Alkmaar.

Ons huis
Midden in een Heemskerkse woonwijk is een logeer-, dag- en vakantieopvangadres voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Daar werkt men aan de zelfredzaamheid van de kinderen en zodoende aan een groter zelfvertrouwen van de kinderen. Deze respijtzorg verdient steun van het evenement.

Samenwerking aan de Drechterwaard
Klas op Wielen, het Clusius College en de buurtonderneming Rekere 2.0 slaan hun handen in een om twee lokalen van het oude Clusius gebouw te gaan herinrichten. Hierdoor krijgen meervoudig gehandicapten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar een VMBO opleiding. Voor hen is er wel een veilige en comfortabele uitvalbasis nodig.

Stichting een betere start
Werkzaam in een Nederlands ziekenhuis op een couveuse afdeling en dan in 2008 een vergelijk kunnen maken met eenzelfde afdeling in Oeganda. Een wereld van verschil. Dat wordt daar dan gemaakt met een nieuw gebouw, voorzien van zonnepanelen en een ambulance. Zo dringen wij daar de hoge moeder en kindersterfte terug. Een betere start maakt het verschil.

t Huis achter de duinen
Stichting Achter de Duinen heeft een huis gebouwd in Heemskerk waar 24 uur per dag zorg wordt geboden aan zes jongeren met een meervoudige beperking. Het particuliere initiatief wordt gedragen door de ouders, familie, kennissen en vrijwilligers. Zij worden aangevuld en professioneel ondersteund door een zorgteam.

Zorgen voor regionale ondersteuning en een wereldverschil

Kaartvoorverkoop
Entreekaarten worden in de voorverkoop verkocht vanaf 5,50 euro. Dit is de entree voor de zaterdag. Vrijdags 7,50 euro en zondags 6,50 euro gelden ander entreeprijzen in de voorverkoop. De bezoeker ontvangt hiervoor een dag lang toegang tot het lekkerste evenement van Alkmaar. Bij de kassa op het plein zijn de muntjes te koop waarmee bezoekers bij de deelnemende restaurants kunnen betalen. Via de voorverkoop zijn er ook weekendkaarten te bestellen voor 18,50 euro.

Openingstijden
Het culinaire evenement vindt dit jaar plaats van vrijdag 11 september tot en met zondag 13 september. Het Plaza is op vrijdag geopend van 18.00 tot 23.30 uur; zaterdag van 15.30 tot 23.30 uur en zondag van 14.00 tot 23.00 uur.